Paris loves me

by Sanja Jerinic

Nezaboravan luksuzan vikend u Parizu

Pariz kao Diva

Šta program sadrži?

Obilazak:

Posetu:

Odlazak na marché Bastille, šetnju pored Sene i još mnogo toga.

Ako ti se sviđa moj Pariz kao Diva, prijavi se na listu čekanja klikom na

i ja ću ti poslati detaljne informacije kada budem lansirala program.

Opis programa

Tvoj nezaboravan vikend počinje u petak, prijavom u hotelu po izboru u 15h. U ponudi su ti tri moja omiljena pariska palasa: hotel Ritz Paris na trgu Vandom, u blizini opere Garnije, muzeja Luvr i parka Tiljeri; Four Seasons Hotel George V nedaleko od Trijumfalne kapije i čuvene avenije Šanzelize; a na samo 5 minuta od njega, u aveniji Montenj, nalazi se hotel Plaza Athénée. Jer, Diva za sebe uvek želi samo najbolje!

Znamo da Diva sve radi u svom ritmu uživanja. Zato, nakon što se smestiš u svoje odaje, sledi relaksaciona masaža dobrodošlice u spa centru hotela.

A za to vreme ja ću već biti na putu ka hotelu, srećna da te upoznam. Čekaću te u 19h u lobiju hotela, gde ćemo nazdraviti našem susretu i tvom dolasku u Pariz. 

Hej, hej, konačno si mi stigla!

Priču i druženje nastavljamo uz večeru u restoranu po tvom izboru. Od 5 mojih predloženih favorita, gde se svaki restoran izdvaja po nekim svojim specifičnostima, kao što su najlepši pogled, najstariji restoran u Parizu, enterijer, vrsta kuhinje, idemo u onaj koji je tebi najzanimljiviji.

Posle večere šetnja i povratak u hotel. 

Današnje druženje počinjemo u 9h30. Rendez-vous ispred hotela.

Odlazimo na doručak na Saint Germain des Prés. Predlažem moje omiljene kafee: Café de Flore, Les Deux Magots ili Brasserie Lipp. Dok su prva dva ikone ovog kraja, braserija Lipp je poznata po svojim mozaicima i freskama koji su danas u klasi istorijskih spomenika. 

Posle doručka sledi obilazak Saint Germain-a koji predstavlja pravo malo selo u centru Pariza. Ovo je živahna četvrt smeštena na levoj obali Sene. Saint Germain des Prés je bio jedno od glavnih mesta književnog i umetničkog Pariza 20. veka. Stecište pisaca, slikara, vajara. Ovde su dolazili Žan-Pol Sartr, Simon de Bovoar, Alber Kami, Marsel Prust, Pablo Pikaso i mnogi drugi. 

Naš obilazak počinjemo sa l’église Saint Germain des Prés koja je simbol ovog dela grada, ali i najstarija crkva Pariza (543. godina). Proći ćemo i pored kuće Serža Gensburga (Serge Gainsbourg), jednog od najznačajnijih francuskih muzičara. Sigurna sam da i ti voliš njegov hit « Je t’aime, moi non plus. » Našu šetnju nastavljamo do l’église Saint-Sulpice i Jardin du Luxembourg, koji je jedan od omiljenih vrtova Parižana. U ovom parku, pored brojnih statua, nalazi se i muzej, poznat kao prvi muzej koji je bio otvoren za javnost u Francuskoj 1750. godine.

14h je pravo vreme za Ajfelovu kulu. Posle posete ovoj Gvozdenoj Dami (la Dame de Fer) sumiraćemo utiske uz čaj u hotelu Meurice, trenutno najtraženijem mestu u gradu za tea time, zbog ogromnog uspeha i popularnosti njihovog šefa poslastičara Cédric Grolet-a (pored brojnih nagrada, proglašen je i za najboljeg poslastičara sveta 2017. i 2018. godine). A ako si ti više ljubitelj čokolade, tu nam je Angelina Paris, mesto gde se pije najbolja topla čokolada na svetu.    

U nastavku našeg obilaska prošetaćemo se mojim omiljenim parkom Tiljeri (le Jardin des Tuileries) i doći do najčuvenijeg i najposećenijeg muzeja na svetu – Luvra, koji je u 2018. godini postigao rekord sa preko 10 miliona posetilaca.

Odatle nastavljamo ka Seni. Mislim da bi Pariz bez Sene bio jedan sasvim običan grad. Svoju magiju, lepotu i epitete « najromantičniji grad na svetu » i « grad ljubavi », Pariz duguje upravo Seni. Od brojnih mostova na Seni izdvaja se najslikaniji Novi most (le pont Neuf). Izgradjen iz dva dela, to je jedini most koji u potpunosti prelazi preko Sene i tako spaja njenu desnu i levu obalu (la Rive droite et la Rive gauche).

Obilazak nastavljamo ka Domaine national du Palais Royal. Na nekadašnjem posedu kardinala Rišeljea, ovde se danas nalazi sedište Ministarstva kulture i čuveno pozorište La Comédie Française, kao i najstarija knjižara Pariza, la Librairie Delamain (1700. godina).

Današnji dan završavamo uz večeru i vino. Le RUC i le Nemours su samo neki od restorana sa moje nove liste predloga. Naravno, ti biraš gde ćemo.

Po starom dobrom običaju RDV ispred hotela u 9h30.

Idemo pravo na marché Bastille, jednu od najvećih pijaca Pariza i svakako najvoljeniju pijacu kako Parižana tako i turista. Pored raznovrsne ponude, ovde se mogu sresti i razni muzičari koji inače živahnu atmosferu čine još veselijom. Osim kupovine voća, povrća, mesa, sireva, peciva, cveća, … moguće je i probati gotova jela različitih kuhinja sveta. Najveći red je ispred tezge sa bretonskim palačinkama, kod čikice koji prodaje chichi – ćurose, ispred bara sa ostrigama i ispred moje omiljene tezge sa cvećem. Mogućnost doručka na pijaci, po želji. Ali, ako ti baš i ne voliš puno da eksperimentišeš, doručkovaćemo u Carette na place des Vosges.

Nakon doručka, odlazak u muzej – kuću Viktora Igoa, čuvenog francuskog pisca, koja se nalazi na trgu Vož, u broju 6.  

Nastavljamo kroz dan šetnjom uličicama četvrti Marais. Proći ćemo pored l’hôtel Carnavalet (istorijski muzej Pariza),  l’hôtel de Lamoignon (biblioteka grada Pariza), ulicom Rosiers u kojoj su dva najveća rivala za najbolji falafel u gradu. U ulici François Miron videćemo dve zgrade iz 15. veka, koje spadaju medju najstarije kuće Pariza. U istoj ulici je i jedna od najstarijih pekara i poslastičarnica Au petit Versailles du Marais (1860. godina).

Naša šetnja se nastavlja preko prelepog ostrva Saint-Louis, zatim prolazimo pored čuvene katedrale Notre Dame de Paris (trenutno ne može da joj se priđe zbog renoviranja nakon požara u aprilu 2019. godine) i dolazimo na ostrvo Cité. Videćemo najstariji javni sat u Parizu koji pokazuje vreme Parižanima još od 1371. godine. Odlazak do centra Pompidou, šetnja ulicom Montorgueil poznatoj po mnoštvu kafića, restorana i najstarijoj poslastičarnici Stohrer (1730. godina). Zatim sledi obilazak najlepšeg natkrivenog pasaža la Galerie Vivienne iz 1823. godine.   

Vreme za pauzu i ručak ćemo provesti u le Relais de l’Entrecôte, tipičnom pariskom bistrou koji odiše svojom elegancijom. Osnovan 1959. godine, stekao je reputaciju po svojoj jedinstvenoj ponudi i svom čuvenom sosu čiji se recept čuva u najvećoj tajnosti. Na meniju ovog restorana služi se samo jedno jelo: goveđi file preliven sosom uz pomfrit i zelenu salatu sa orasima. Za sve ljubitelje mesa, ovo mesto je stvarno must try. Ali, ako ti ne jedeš meso, znaj da ja i ovaj put imam listu predloga za restorane, pa ćemo lako naći alternativu. 

Popodnevno druženje nastavljamo u istom ritmu. Poseta nekadašnjem ateljeu Yves Saint Laurent-a, mog najomiljenijeg kreatora svih vremena. Od oktobra 2017. godine, kada je ovo mesto pretvoreno u muzej YSL, postalo je jedna od mojih omiljenih pariskih adresa.

Zatim produžavamo na Montmartre, najživahniji i najslikovitiji deo Pariza. Mesto na kom je vreme stalo. Uz zanimljivu priču o istoriji ovog kraja, o slikarima koji su ovo mesto učinili poznatim, uz priču o nekada brojnim mlinovima i kabareima, o Pigalu i jednom posebnom vremenu, videćemo Moulin de la Galette, trg Tertre, trg Abbesses, baziliku Sveto Srce, vinograde, kabare Au Lapin Agile, La Maison Rose i još mnogo toga.  

Ovaj dan i naše druženje završavamo glamurozno, večerom i spektaklom u čuvenom kabareu Mulen Ruž (Moulin Rouge).

Ako želiš da i ti doživiš moj Pariz kao Diva, prijavi se na listu čekanja klikom na

i ja ću ti poslati detaljne informacije kada budem lansirala program.

Kako je nastao program?

Ideja za program Pariz kao Diva se rodila sasvim spontano 2019. godine.

Pošto sam pored mog redovnog posla u agenciji za nekretnine prihvatila i neke vrlo zanimljive dodatne poslove, uprkos svoj mojoj ljubavi i energiji, vremenom sam preopteretila sebe a da toga tada nisam ni bila svesna. Sećam se samo da sam početkom te 2019. uvela duge solo vikend šetnje, jer je to bio najbrži način da se odmorim, resetujem misli i napunim baterije. I tako mi je u jednoj šetnji niotkuda iskočilo pitanje: “Kada bi neko došao u Pariz samo na vikend, šta je to što nikako ne bi smeo da propusti?”

Danima sam mozgala o tome i nekako došla na ideju da osmislim moj idealan vikend u Parizu. Želela sam da objedinim sve one delove i znamenitosti grada koje obožavam, koji su esencija i duh Pariza, ulice kojima volim da se prošetam, kao i meni najlepše delove obala Sene. Uz nezaobilaznu degustaciju u mojim omiljenim restoranima. A sve to obojeno dahom luksuza hotela Ritz Paris i masažom u njihovom spa centru. 

Tako je nastao Pariz kao Diva.

Radujem se što si stigla dovde. Verujem da i ti jedva čekaš da se sretnemo u Parizu. Prijavi se na listu čekanja klikom na

i ja ću ti poslati detaljne informacije kada budem lansirala program.

Grlim te do neba!

Sanja

Nezaboravan luksuzan vikend u Parizu

Pariz mojih snova

Prijavi se na listu čekanja

E-mail adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Nezaboravan luksuzan vikend u Parizu

Pariz kao Star

Prijavi se na listu čekanja

E-mail adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Nezaboravan luksuzan vikend u Parizu

Pariz kao Diva

Prijavi se na listu čekanja

E-mail adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.